AJURVEDSKI VODIČ ZA NOVEMBER

AJURVEDSKI VODIČ ZA NOVEMBER

AJURVEDSKI VODIČ ZA NOVEMBER

Ajurvedski nasvetiPrehrana

November je čas toplih oljnih masaž, gomoljne zelenjave, oreščkov in semen. Zima je suh in mrzel del leta, v kateri prevladuje Vata dosha, zato moramo izbirati pravilna živila, pravilno pripravo živil in aktivnosti, ki nas ogrejejo, navlažijo, naoljijo in prizemljijo. Rezultat napačne izbire živil in aktivnosti je suha koža, suhost pa lahko prodre v naš prebavni in respiratorni trakt, kar lahko povzroči resne težave.

ZMANJŠAJTE VPLIV SUHEGA ZIMSKEGA VREMENA

Pravilna izbira živil pozimi je le ena izmed naravnih strategij za zaščito prebavil pred mrazom in zasušitvijo, izbirati moramo hrano, ki prebavni trakt mehča, greje in nežno vlaži. Bodite pozorni na količino zaužitih vlaknin, da spodbudite delovanje prebavnih funkcij in podprete delovanje imunskega sistema. Posezite po namočenih ovsenih kosmičih, mletem lanenem semenu ali chia semenih. Začnete lahko s tem, da vsako jutro zaužijete eno žlico namočenih mletih lanenih semen.

POVEČAJTE NOTRANJI PREBAVNI OGENJ

November je čas za gomoljno zelenjavo, zimske buče, stročnice, žitarice, oreščke, semena in zelenjavo, kot je zelje in ohrovt. Vsa ta živila so težje prebavljiva v primerjavi z živili poleti ali spomladi, zato potrebujemo močnejšo prebavo. V želodcu se nahaja klorovodikova kislina (HCl), ki pomaga pri prebavi težje prebavljivih proteinov. Veliko ljudi ima težave s prebavo ravno zato, ker izločajo premalo kisline. Ravno tako je pomemben encim amilaza. Brez amilaze težko prebavljamo pšenico. Danes je pomanjkanje encima amilaze povezana z  alergijo na pšenico. Poskrbite za primeren vnos beljakovin in maščob. Za kuho in peko uporabljajte ghee (prečiščeno maslo), in dodajajte na koncu kuhanja olivno olje. Pojejte več oreščkov, semen in stročnic.

VZEMITE SI ČAS ZA POČITEK

Ko dnevi postajajo krajši, se telesni parasimpatični živčni sistem prilagaja kratkim dnevom in daljšim nočem. Spremembe ciklusa zahtevajo več spanja, zato pojdite spati do 22. ure zvečer.

POMEMBNE SO AKTIVNOSTI ZA MANJŠANJE STRESA V ZIMSKEM ČASU

  • Dnevna masaža z toplimi olji
  • Meditacija
  • Jogijske vaje (Pozdrav soncu)

November je tipičen Vata mesec. Kako to zaznamo na našem telesu? Koža postane suha in hrapava, hladno nam je, lahko se pojavijo težave s sklepi, lahko se pojavi celo zaprtost.

In kako lahko negativen vpliv vate zmanjšamo s prehrano?

V tem obdobju se nam že naravno poveča apetit po toplih juhicah, toplem kruhku, pečeni buči in drugi gomoljni zelenjavi. Hranljivi, topli, visoko proteinski obroki, ki vsebujejo zdrave maščobe in začimbe, ki grejejo in spodbujajo, ohranjajo notranjo vlažnost telesa in nas tudi umsko umirijo in prizemljijo. Okusi, ki prevladujejo v prehrani, naj bodo  sladki (sladka gomoljna zelenjava), kisli (citrusi) in slani okusi (uporabljajmo zgolj pravo himalajsko sol), saj le-ti ohranjajo vata došo v ravnotežju:

  • Uporabljajte ghee, prečiščeno maslo, za peko in kuho (lahko tudi nekoliko več, kot v drugih mesecih leta).
  • Za zajtrk si pripravite kuhane žitarice. Primerni so ovseni kosmiči, tapioka, krema iz riža ali pšenice.
  • Kosila in večerje naj vsebujejo zelenjavo, kuhano na pari, žitarice kot so riž ali kvinoja. Juhe oziroma prikuhe naj bodo dnevni spremljevalec, kot predjed ali pa samostojna jed.
  • Ta čas je primeren tudi za uživanje mlečnih izdelkov, oreščkov in semen
  • Pri izbiri živil bodite pozorni na vašo osnovno došo. Poznamo sedem tipov (vata, pitta, kapha, vata/pitta, kapha/pitta, vata/kapha, vata/pitta/kapha) in jo določimo na ajurvedskem pregledu (vsak izmed nas ima za osnovno konstitucijo določeno kombinacijo doš in zato tudi edinstveno, individualno prehrano).

Jesenska živila

Sadje: kuhana jabolka, avokado, banane, dateljni, fige, grenivka, grozdje, limone

Zelenjava: gomoljna zelenjava, korenje, česen, okra

Žitarice:  basmati riž, rjavi riž, kvinoja, ajda

Stročnice: ledvičar, miso, mung dhal, mungo fižol, adzuki

Mlečni izdelki: ghee, pinjenec, sveži neslan sir ali skuta

Olja: olivno olje, ghee, mandljevo olje

Sladila: med, javorjev sirup

Začimbe: zvezdati janež, asafetida, bazilika, lovorjev list, črni poper, kardamom, cimet, klinčki, kumina, koper

Katerim živilom se moramo izogibati

Izogibajmo se surovi zelenjavi, mrzlim ali zmrznjenim živilom, grenkim, trpkim in pekočim okusom. Iz jedilnika pa za nekaj časa umaknimo brokoli, zelje, cvetačo, kalčke vseh vrst, zeleno solato, bel krompir, fižol, koruzo, krekerje, proso in suho sadje.

November je tudi idealen čas za ajurvedsko čiščenje – panchakarmo.

Title

Go to Top