Pogosta vprašanja

/Pogosta vprašanja
Pogosta vprašanja2016-11-16T12:00:55+01:00
Ali lahko uporabljamo MedicActiv SanaSpa tudi za živali?2014-08-30T02:36:06+02:00

MediActiv SanaSpa se uporablja za regeneracijo mnogih živali, ki aktivno sodelujejo v športih, predvsem konj. Uporablja se lahko za regeneracijo naših hišnih ljubljenčkov.

Ali obstajajo kakšne raziskave za MedicActiv SanaSpa celično terapijo?2014-08-30T02:35:29+02:00

Obstaja kar nekaj raziskav za to terapijo. Najbolj znani raziskovalci so univ. prof. dr. Werner Hoffman z Univerze v Salzburgu, dr. Hans Peter Zarfl, dr. Matthias Dittes in mnogi drugi..

Ali je MedicActiv SanaSpa celična terapija varna?2014-08-30T02:35:03+02:00

Varna je za vse starostne skupine ljudi in jo uporabljajo kot dodatno rehabilitacijo na mnogih klinikah po svetu.

Kako deluje MedicActiv SanaSpa celična terapija?2014-08-30T02:34:39+02:00

V komoro vstavimo mešanico vitaminov in mineralov, kateri so lahko dodana tudi druga hranila npr. hialuronska kislina. Nanotehnologija omogoča, da se iz enega mililitra raztopine razprši več kot bilijon kapljic. Ker so kapljice manjše od celic in imajo nasprotno elektromagnetno napetost, vsaka prodre skozi kožo, sluznice ali pljuča do celic in jih nahrani in regenerira.

Pri katerih zdravstvenih stanjih je Panchakarma kontraindicirana?2016-11-16T12:00:56+01:00

Obstaja nekaj zdravstvenih stanj, kjer Panchakarma terapije ne priporočamo. Zato je vedno pred pričetkom terapije potreben pregled pri našem specialistu ajurvedske medicine.

Na splošno Panchakarma terapije niso priporočljive oz. jih prilagajamo pri:

 • Nosečnosti
 • Menstruaciji
 • Dojenju
 • Limfnem raku
 • Raku pljuč in testisev
 • Angini pectoris
 • HIV ali AIDSU
 • Ekstremni debelosti
 • Visokem pritisku
 • Različnih srčnih boleznih
 • Infekcijah.
Kakšna naj bo moja prehrana med in po Panchakarma terapiji?2014-08-26T07:35:36+02:00

Med Panchakarmo terapijo

Med Panchakarmo terapijo priporočamo posebno dieto s »kitcharijem« (riž in mung dal) in zeliščne čaje. »Kitchari« ima razstrupljevalni učinek, hrani telo in je lahek za prebavo. Na voljo bo tudi v našem centru po predhodnem naročilu.

Po Panchakarma terapiji

Pri izobraževanju med Panchakarmo terapijo boste mogoče ugotovili, da je vaša najljubša jed na listi prepovedanih živil za vaše zdravje. Vendar vemo, da se spremembe ne dogajajo čez noč.

Če se boste držali predpisane diete vsaj 60 do 70 % dalj časa, je to veliko bolje, kot če bi se je držali 100 % en teden.

Kakšni so učinki Panchakarma terapije?2014-08-26T06:37:33+02:00

Učinki Panchakarma terapije trajajo še dolgo po končani terapiji. Fizične, umske, čustvene in duhovne učinke boste čutili tedne in mesece po Panchakarmi. Ti učinki so le pozitivno čiščenje in jih lahko zavestno predelate. Če boste občutili kaj nenavadnega, nas prosim pokličite.

Kako bodo potekale dnevne terapije Panchakarma?2014-08-26T07:32:45+02:00

Takoj ob prihodu v naš center boste imeli pregled pri našem specialistu ajurvedske medicine. Dobili boste vaš individualni panchakarma program, ki bo trajal od 3 – 21 dni. Prosimo, da si uredite čas tako, da boste lahko točno prišli na predpisano terapijo.

Dnevne terapije so predpisane glede na vašo prakruti/vikruti in jih izvajajo šolani ajurvedski terapevti. Dnevno boste obiskovali specialista ajurvedske medicine.

Po terapiji se stuširate in si vzamete vsaj 30 minut počitka. Te terapije popolnoma umirijo telo in um, izboljšajo pretok energije preko kanalov in pripravijo telo za eliminacijo povečanih doš ali toksinov (ame) na fizični, čustveni in duhovni ravni.

Imam določen datum za začetek terapije Panchakarma? Kako se pripravim na terapijo?2014-08-26T06:34:36+02:00

Približno teden pred pričetkom terapije vas bo poklical specialist ajurvedske medicine in vam dal napotke za pripravo na Panchakarmo terapijo. Priprava zajema posebno prehrano (paket hranil dvignete v našem ajurvedskem centru) in oljenje telesa z oljem, ki ga ravno tako dobite pri nas. Vse napotke boste dobili tudi po pošti ali po mailu. Prosimo, da ne pričnete z pripravo pred konzultacijo s specialistom ajurvedske medicine.

Kako izgledajo posamezne najbolj razširjene ajurvedske terapije?2014-08-26T06:50:26+02:00

Ajurvedske terapije se predpišejo glede na posameznikovo dnevno rutino (dincharya) in sezonsko rutino (ritucharja). Nekaj ajurvedskih terapij:

 • Shirodara: Posebna tehnika, kjer ogreto zdravilno olje teče na čelni predel obraza – področje »tretjega očesa«. Glede na zdravstveno stanje določimo zdravilno olje, število terapij in dolžino terapije.
 • Prehrana in dieta: Ajurvedska dieta in prehrana je obvezna za zdravo življenje in pomembna komponenta pri zdravljenju posameznika. Dieta se prilagaja na posameznikovo konstitucijo in upošteva šest primarnih okusov:

  Sladko: povečuje moč in hrani vsa tkiva
  Kislo:
  povečuje prebavni ogenj
  Slano:
  uravnava elektrolitsko ravnotežje
  Ostro:
  izboljša prebavo in absorpcijo
  Grenko:
  stimulira vse ostale okuse
  Trpko:
  pomaga pri absorpciji

 • Ajurvedska masaža: terapije potekajo s šolanimi ajurvedskimi terapevti, ki delujejo pod nadzorom ajurvedskega specialista. Olja za masažo predpiše ajurvedski specialist.
 • Zelišča in zeliščni pripravki: Ta starodavne formulacije so ključne v ajurvedski medicini, ki uči, da je učinkovitost vsakega zelišča določena z njenim okusom (rasa), močjo (virya) in prebavnim učinkom (vipak). Zato je ajurvedsko predpisovanje zdravil natančna znanost, ki zahteva poglobljeno znanje o zeliščih in vpliva na človeško telo, biokemijo in psihologijo.

  Ajurveda ne podpira teorije, da zelišča nimajo stranskih učinkov!

Kako postavimo diagnozo in se odločimo za tretma?2014-08-30T05:34:57+02:00

Na Zahodu smo navajeni obiskati zdravnika šele takrat, ko smo zboleli. Zdravnik nam postavi diagnozo bolezni in odkritje kateri patogeni (bakterija ali virus) so povzročili našo bolezen. Zdravljenje poteka kot »bitka« proti temu patogenu – zdravila, postopek zdravljenja in odmerki so splošno določeni in se ne prilagajajo določenemu pacientu.

Pri ajurvedski diagnostiki uporabljamo metodo »rogi roga pareeksha«, kjer kombiniramo analizo bolezni z značilnostmi vsakega posameznika. Zato namesto osredotočenja samo na zdravljenje bolezni z zdravili, uporabljamo tudi tehnike, kjer se jačajo zdravi elementi vsakega organizma in tako pomagamo k obnovi – svarbhavoparamavada, kjer pomagamo, da se vaše telo pozdravi z lastno energijo. Terapije in zelišča so res vitalni del ozdravitve, vendar imajo zgolj vlogo podpore pri telesni samoobnovi. Bolezni so vedno rezultat neravnovesja doš.

Kako poteka prvi pregled pri nas?2014-08-26T07:38:00+02:00

Ajurvedski pregled je razdeljen na tri dele:

 • Opazovanje (Darshan): splošnega fizičnega stanja, gibanja, telesne oblike, barve kože in oči, obrazne poteze in gube, oblika nosu, ustnic in las ter nohtov. Izpolnili boste tudi vprašalnik.
 • Dotik (Sparsha):pritisk prstov na posamezne dele telesa, pregled ustne votline in jezika, poslušanje zvokov notranjih organov (shrvanna) in tapkanje po posameznih delih telesa. Osredotočimo se na pregled pulza, jezika, nohtov in glasu.
 • Vprašanja (Prashna): glede simptomov, zdravstvenega stanja, zgodovine razvoja bolezni, psihološke in mentalne kondicije.
Kako izgleda ajurvedski pregled pri nas?2014-08-24T19:48:21+02:00

Ker ajurveda odkriva neravnotežje na vseh področjih vašega življenja, vas bomo poleg pregleda veliko spraševali o vaših navadah: prehrani, dnevni rutini, …. Zanimala nas bo vaša osebna in zdravstvena zgodovina, dnevna prehrana, poklic, delo in delovni pogoji, rutina pri telesni vadbi, odnosi in psihično ravnotežje. Preko tega bomo lahko našli ključne simptome in vzroke neravnotežja in predpisali primeren tretma.