V našem Centru uporabljamo klasično osemstopenjsko metodo za pregled in postavitev diagnoze. To diagnostiko v sanskrtu (starodavni jezik) imenujemo »Ashta Vidya Pariksha«. Pregled traja približno 2 ure, kjer se popolnoma in v celoti posvetimo vam in vašim težavam. Za čimboljšo izvedbo pregleda prosimo, da:

 • Ste 4 ure pred pregledom tešči, dovoljeno je le pitje pijač (čiste vode)
 • Prinesete na pregled prvi jutranji urin v sterilni skodelici (lekarna)
 • Upoštevate vsa naša dodatna navodila.

Ajurveda zdravi osnovni vzrok bolezni in ne samo simptome. Določili bomo osnovno konstitucijo (prakruti) in trenutno neuravnotežno stanje (vikruti). Prakruti/vikruti se določa s tremi osnovnimi fiziološkimi konstitucijami ali došami: vato, pitto in kapho.

Ayurvedska diagnostika

Naše telo ponuja številne odgovore o našem fizičnem stanju. Metoda osemstopenjskega pregleda v ajurvedi daje specialistu ajurvedske medicine ključno informacijo o zdravju in bolezni pacienta.

Med osem-stopenjskim pregledom se določijo vsa neravnovesja v telesu, ki so vzrok bolezni. Na pregledu dobite vse informacije:

 • ajurvedska diagnostika (anamneza, pregled šarenice, pulz, nohti, koža, blato, urin itd)
 • določanje prakruti s pomočjo jyotisha (potrebujemo datum, uro in kraj rojstva) in pulzne diagnostike
 • prehranska terapija z individualno usmerjeno prehrano in prehranskimi dopolnili, pravilno kombiniranje posameznih živil, primerni recepti
 • svetovanje glede primernega življenjskega sloga, fizične aktivnosti
 • primerne ajurvedske terapije,  masažna olja, eterična olja, primernost ostalih terapij ali panchakarme
 • Svetovanje glede joge, meditacije, pranayame, svetovanje glede primernih tehnik v veji joge, meditacije in pranayame
 • En kontrolni pregled, dva odgovora po mailu

Vsak od nas je edinstven, zato so pregled in nadaljne terapije prilagojene glede na vaše potrebe, ki jih zazna specialist ajurvedske medicine

 1. Prvi in najbolj vitalni pregled je »nadi pariksha« ali diagnoza pulza. Pulz je najbolj točna določitev posameznikove prakruti in vikruti. Vsak pulz ima sedem nivojev na vsaki roki, čuti se pulziranje organov in tkiv. Določi se lahko vsako neravnovesje v telesu.
 1. Naslednji zelo pomemben pregled je »jhiva pariksha« ali diagnoza jezika. Vsak del jezika predstavlja določen del telesa. Obložen jezik kaže na strupe v določenem območju telesa. Linije, izbokline in razpoke so ravno tako znak telesnega neravnovesja.
 1. Tako kot jezik, tudi oči lahko govorijo o zdravstvenem stanju posameznika – preiskava oči ali »netra pariksha« je zelo pomemben del vsakega pregleda. Oblika, velikost in barva oči nam pove veliko o prakruti in vikruti. Meglene oči ali temni kolobarji pod očmi govorijo o neravnovesju ledvic in hormonov. Obroči okoli zenice in znamenja na določenih delih očesa govorijo o neravnovesju določenih organov.
 1. Način govora posameznika je ključ do končne ocene vikruti stanja. To se imenuje »shabda pariksha«. Oseba z Vata neravnovesjem bo govorila hitro in nepovezano, pri Pitta osebi bomo opazili kritičen, oster in avtoritativen govor. Pri neravnovesju kaphe bo oseba govorila počasi in monotono.
 1. Veliko lahko ugotovimo tudi z dotikom ali »sparsha pariksha«. Koža nam da informacijo glede temperature in kvalitete glede vitalnosti. Vata osebe imajo bolj suho kožo, Pitta pa bolj mastno. Vatina koža je mrzla, Pittina in Kaphina pa topla. Ugotavljamo prisotnost limfnih vozlov, bezgavk in povečanih organov.
 1. Pregled fizičnega izgleda ponuja kategorične podrobnosti o vsaki doši. »Akruti pariksha« obsega pregled telesne oblike in telesne mase. Vata je ponavadi vitka, Pitta so ravno prave teže, Kapha pa so ponavadi pretežki. Linije na obrazu nam povedo veliko o stresnih situacijah. Pregledamo tudi nohte – »nakha pariksha«. Vsak prst je povezan z določenim organom.
 1. Dve končni metodi »ashta vidya pariksha« sta povezani s pregledom urina »mutra pariksha« in blata »mala pariksha«. Barva in konsistenca nam pove veliko o vikruti. Če je oseba kronično zaprta kaže na Vata težave. Nagnjenost k driskam pa Pitta težave.

Cena ajurvedskega pregleda: 80 eur