Ajurveda, znanje o življenju, je naravni sistem zdravljenja, ki izvira iz Indije. Tam je ajurveda tradicionalna medicina, ki izhaja iz starodavnih časov. Veliki vedski sadhuji in guruji, ki so »izumili« indijski sistem joge in meditacije, so razvili tudi ajurvedo.

Ajurveda je del vedske znanosti, je integralna duhovna znanost, ki podaja celovito razumevanje celotnega univerzuma – materije, uma in zavesti.

Ayurveda

Vedska znanost vključuje jogo, meditacijo, mantro in astologijo, ajurvedo pa kot posebno vejo uporablja za zdravljenje telesa in duha. Ajurveda obsega znanja iz zeliščne medicine, nutricionistike, telesne vadbe, kirurgije, psihologije in duhovnosti. Glede na astronomske podatke iz Vedskih tekstov, segajo začetki Ajurvede v 4000 let pred našim štetjem, ko se je spomladansko enakonočje začelo v znamenju dvojčkov in ko je bila zdaj izginula reka Sarasvati največja reka v Indiji. Ajurveda je ostanek modrosti zdravljenja kulture Sarasvati, iz katere izhaja tudi ena največjih svetovnih civilizacij.

V njeni dolgi zgodovini je razvoj ajurvede potekal preko več stopenj. Razširila se je vzhodno skupaj z indijsko kulturo v Indonezijo in Indokino, nato zahodno do Grčije, kjer so razvili podobno obliko naravne medicine. Budisti so dodali nekaj svojih novih vpogledov v Ajurvedo in jo razširili skupaj z svojo vero v mnoge dežele. Tako je Ajurveda postala osnova tradicionalnega zdravljena v Tibetu, Šri Lanki in Burmi, imela je vpliv tudi na kitajsko medicino. Veliko budističnih modrecev, tudi eden izmed najbolj znanih Nagarjuna, so bili ajurvedski zdravniki. Ajurveda ima res bogato tradicijo, ki se prilagaja različnim časom, kulturam in podnebjem.

Dandanes je Ajurveda v ponovnem razvoju, dosegla je zahodni svet in se prilagaja modernim razmeram. Je del novega gibanja glede na globalno medicino. Uči zahodnega človeka modrosti, ki jo je pozabil ali pa je ni niti osvojil ter ga zdravi na najbolj naraven način – tako da sproži telesno sposobnost samoozdravljenja.

Veliko ljudi se tudi na zahodu zdravi z ajurvedo in uporablja enkrat do dvakrat letno očiščevalni program Panchakarma, med njimi tudi mnoge znane osebnosti in politiki, saj z ajurvedo lahko učinkovito odstranimo posledice sodobnega stresa, napora v službi in doma, nepravilne prehrane in »strupenih« odnosov.