Abhyanga – sprostilna masaža z vročimi olji (olje izberemo glede na vašo došo)

Pomirjujoča, nežna in antistresna masaža celotnega telesa in zato najbolj uporabljena v ajurvedi. Pri masaži uporabljamo zeliščna olja glede na tip doše (vata, pitta, kapha). Je primerna celo za vsak dan, saj preprečuje staranje in regenerira celotno telo. Masaža dobesedno zdravi telo – fizično, psihično in čustveno. Ritmični masažni gibi ugodno vplivajo na sklepe ter mišice in sprostijo gibanje telesa. Je podpora mnogim drugim ajurvedskim terapijam in zelo uporabna pri čiščenju telesa (panchakarma).

Abhyanga terapija povečuje cirkulacijo krvi in pospešuje izločanje odpadnih metabolitov. Ugodno vpliva pri anksioznosti, hrapavosti in suhosti kože, težavah s cirkulacijo, artritisu, bolečinah v križu, hrbtu in različnih poškodbah. Priporočljiva je v kombinaciji z drugimi terapijami pri hujšanju in nespečnosti.

Padabhyanga

(ajurvedska refleksna terapija stopal)

Ajurvedska marma masaža stopal (refleksna terapija stopal). Marma točke so vitalne točke na različnih mestih na našem telesu, največ jih je na obrazu in stopalih. Povezane so z našimi organi, pritisk na posamezno marma točko terapevtu pove marsikaj o stanju organa, s katerim je ta marma točka povezana. S posebnimi prijemi točko terapevt sprosti in tako izboljša stanje organa.

Pada Abhyanga je priporočljiva proti nespečnosti, krčem in pekočim nogam. Izboljša celotno počutje, prebavo, cirkulacijo krvi. Jača živčni sistem.

Shirobhyanga

(masaža glave in obraza)

Terapevtska antistresna masaža glave, obraza in vratu. Ima izjemen učinek na spomin, spanje, sposobnost sproščanja in komunikacije.

Terapija povečuje cirkulacijo krvi na glavi in možganih in izboljšuje spomin in sposobnost učenja. Ugodno vpliva pri anksioznosti, strahovih, paničnih napadih, psihološkemu nemiru, odvisnostih, glavobolih, težavah s sinusi, očmi, zobmi, okušanju.

Podikizhi (masaža z vročim oljem in zeliščnimi bolusi)

Izjemna protibolečinska terapija. Zmanjšuje oteklost sklepov zaradi različnih bolezni kot npr. pri artritisu, revmatizmu in različnih mišičnih spazmih. Boluse napolnimo z vročimi zelišči, ki so prilagojena glede na vašo težavo.

Terapija poveča periferno prekrvavljenost ter izboljša zdravje kože. Zmanjšuje bolečine v mišicah in sklepih, jača mišično oslabele. Sprošča pri stresu. Odstranjuje toksine, ki so zasidrani globoko v porah kože. Terapijo priporočamo pri išijasu, artritisu, spondilozi, mišičnih spazmih, mišičnih bolečinah, mišični otrdelosti, nevrološke bolezni, osteoartritisu, rehabilitacija po športnih poškodbah.

Shirodhara

Shirodhara terapija je blagoslov za umiritev uma in obnovitev celotnega telesa. Beseda prihaja iz dveh Sanskrit besed: Shiro, ki pomeni glava in dhara, ki pomeni tok. Med izvajanjem terapije teče konstantni tok aromatičnega olja na čelo na območje nad obrvmi, kjer je sedež čakre »tretjega očesa«, sedež človeške zavesti. Terapija deluje na najgloblje plasti naših možganov in stimulira endokrini sistem, žlezi hipofizo in epifizo in uravnava nevrotransmiterje. Toplo, zeliščno olje teče čez lasišče in tako daje popolni občutek umirjenosti. Terapija traja 60 minut.

Shirodhara terapija je učinkovita za umirjanje uma ter zdravljenje nespečnosti, stresa, depresije, poveča umsko moč. Terapija sinhronizira α možganske valove, poveča cirkulacijo krvi v možgane, zjasni um in ga očisti in pomaga pri izločanju ujete ame in toksinov. Izboljša spomin, zniža visok krvni tlak, izboljša vid in sluh ter čisti nosne kanale. Upočasni staranje.

Abhyangha s shirodharo

Popolna kombinacija za sprostitev in uravnavanje energijskih centrov. Učinkovita protistresna kombinacija ima fantastičen učinek na celotno telo, delovanje in zdravje organov. Sprošča mišice celotnega telesa in uravnava delovanje marma centrov. Priporočamo vsaj enkrat mesečno.

Abhyanga terapija povečuje cirkulacijo krvi in pospešuje izločanje odpadnih metabolitov. Ugodno vpliva pri anksioznosti, hrapavosti in suhosti kože, artritisu, bolečinah v križu, hrbtu in različnih poškodbah. Priporočljiva je pri nespečnosti, nemiru, pri različnih psihičnih obremenitvah, pregorelosti telesa, slabem spominu, zmedenosti, težavah s sinusi, migrene, glavoboli.

Neerabhyanga – ajurvedska limfna drenaža

Z nežnimi gibi masaža zmanjša otekline, požene limfo in telesu pomaga pri razstrupljanju. Masažo priporočamo pri zaostajanju limfe, pri celulitu, debelosti.

Terapija je primerna za ljudi, ki imajo težave z limfo, koncentriranjem toksinov v limfi, razstrupljanju, nabiranju toksinov na bokih oz drugih delih telesa (celulit) in zmanjševanju telesne teže.

Abhyangha s Swedano

Popolna kombinacija za sprostitev in dodatno razstrupitev telesa (swedana je ajurvedska savna, kjer imate glavo zunaj). Učinkovita detox kombinacija ima fantastičen učinek na celotno telo, delovanje in zdravje organov. Sprošča mišice celotnega telesa. Priporočamo vsaj dvakrat mesečno.

Abhyanga terapija povečuje cirkulacijo krvi, sweda (ajurvedska savna) pospešuje izločanje odpadnih metabolitov. Ugodno vpliva pri nabranih toksinih, izboljšuje zdravje kože, težavah s cirkulacijo, artritisu, bolečinah v sklepih. Priporočljiva je pri hujšanju.

Marma masažna terapija

Marmani točke so energijske točke ali “triger” točke, ki se nahajajo pod kožo. Marma točke so locirane zraven kosti, krvnih žil, sklepov ali mišicah. Na telesu se nahaja 107 glavnih marma točk (Sushruta Samhita). Ko se z določenim pritiskom (odvisno od prakruti/vikruti) dotaknemo marma točke, odpremo vrata k zdravju. Terapevtski dotiki marma točk sprožijo notranjo farmakodelovanje. Telo uravnava preko ojasa, tejasa in prane. Terapija ima diagnostičen, terapevtski in preventivni namen. Izboljšuje komunikacijo med terapevtom in pacientom.

Je ena izmed najmočnejših terapij v ajurvedi in uravnava telo, um in zavest.

Abhyangha z Udvartano

Po pomirjajoči, nežni in antistresni masaži celotnega telesa sledi masaža telesa s suhimi zelišči za uravnavanje doš.

Udavartana pomirja kapho, “utekočini” odvečno maščobo, da jo telo lažje izloči, jača lasišče in odstranjuje toksine iz žlez na površini kože.

Netra basti

Po masaži obraza sledi terapija, kjer s testom oblikujemo bazenček okoli očesa, nato pa v bazenček vlivamo topel domači ghi (prečiščeno maslo).

Netra basti blagodejno vpliva na nevrološki sistem in na težave z očmi, kot so suhe oči, ptosis (povešene veke), glaukom, tujek v očesu, optične refrektivne napake, težave z retino, obrazne paralize, kjer pacient ne more zapreti oči.

Shirobhyangha s Swedano in Nasyo

Po masaži glave in obraza ter ajurvedski savni vnesemo zdravilne kapljice v nosno votlino.

Terapija je blagodejna pri bolečinah glave, vratu, ramen ali čeljusti. Preprečuje migrene in glavobole. Zelo priporočljiva metoda pri zamašenih sinusih, različnih vnetjih grla in težavah v predelu glave in vratu. Izboljšuje stanje po čustvenem stresu.

Protibolečinska masaža hrbta (Prishtabhyanga)

Priporočamo pri bolečini na področju hrbtenice. Masaža umirja vnetja, nežno raztegne celotno hrbtenico in umiri vato, ki pospešuje degeneracije vretenc in nastanek hernij.

 

Abyangha z barvno terapijo

Barvni spekter je neposredno povezan z došami saj je naše fizično telo, če si lahko predstavljate, le “ujeta” svetloba. Vsak posameznik ima unikatni konstitucijski barvni spekter, ki ga imenujemo chromo prakruti. Dosha prakruti ima svojo subtilno vibracijo barv. Po marma terapiji ali abhyanghi je zelo pomembno dodati barvno terapijo za umiritev različnih težav, ki izhajajo iz neravnovesja vate, pitte ali kaphe.

 

Abhyangha z aromaterapijo

Pomirjujoča, nežna in antistresna masaža celotnega telesa in zato najbolj uporabljena v ajurvedi. Pri masaži uporabljamo zeliščna olja in eterična olja glede na tip doše (vata, pitta, kapha).

Eterična olja, ki jih uporabljamo, imajo določeno terapevtsko vrednost glede na delovanje na doše.

Ajurvedska masaža za otroke (od 6. do 15. leta)

Poskrbimo tudi za vaše najmlajše, tudi oni potrebujejo redno masažo telesa. V Indiji se masirajo celotne družine, kar predstavlja nekakšen obred in zadovoljstvo.