Pomemben del ajurvede je njeno psihološko delovanje, kjer želimo doseči telo-um ravnovesje.

Tako kot telo, tudi um za pravilno delovanje potrebuje ravnovesje treh doš (vata, pitta in kapha ravnovesje).  Ajurveda vidi fizično telo kot »kristalizacijo« globoko vtisnjenih mentalnih vzorcev, prenesenih iz prejšnjih življenj. Um je zrcalo telesa in shramba vseh vtisov, ki jih pridobivamo s pomočjo čutil. Ko premagamo vse telesne in mentalne ovire, dosežemo naš pravi Jaz in čutimo našo nesmrtno naravo (dušo), ki stoji nad kompleksom um-telo. Ajurveda razume telo, um in dušo kot celoto in ima specifične metode zdravljenja za vsako raven posebej.

Ajurveda ne jemlje človeka kot skupek biokemijskih procesov in tudi na um ne gleda kot na rezultat možganskih procesov. Telo je mentalni organizem, »vozilo« percepcij, ki je ustvarjeno za podporo pri delovanju čustev in shranjevanju umskih doživljanj in izkušenj.

Vsako nepravilno delovanje telesnih funkcij ima korenine v napačni rabi čustev. Preveliko, premalo ali napačna uporaba čustev nas popelje v napačno delovanje, kar vodi v telesno ai psihično »bolečino«.

Ko se pojavi bolezen, je to znak, da smo v našem življenju narobe delovali. Takrat moramo poseči po zdravilih, različnih radikalnih in invazivnih metodah, kot so zdravila ali operacija, kar nam prinese veliko stranskih negativnih posledic.

Višji nivo zdravljenja je ustaviti bolezen, še preden se uspe manifestirati.

To dosežemo s spremembo življenjskega stila, okoliščin in okolice, dela in psihološkega stanja. Odrezati moramo napačne faktorje v naši dnevni rutini, ki nas lahko pripeljejo do bolezni.

Vsaka doša ima svoje psihološke karakteristike.

Vata je hitra v razmišljanju in menjavi mišljenja. Um ji lahko hitro »pobegne« iz kontrole in težko doseže globoko znanje o določenen področju. Manjka ji koncentracije in samozavesti. Večkrat jo je pretirano strah in ima velikokrat panične napade in je anksiozna. Je prilagodljiva in lahko večkrat socialno zaprta.

Pitta je inteligentna, natančna in večkrat diskriminatorna. Ima oster um in vidi svet čisto in sistematično. Zato ker so njene ideje ostre, je lahko obsojajoča, pikra in večkrat se zgodi, da ima svoj prav. Lahko je impulzivna in agresivna. Pite so dobre vodje, vendar tudi fanatiki in brez čustev.

Kaphe so čustvene in temperamentne, so ljubeče, pripadne in zaupljive. Po drugi strani pa imajo lahko pretirane želje, so preveč navezane in posesivne. So romantične, sentimentalne in hitro se lahko zjočejo.

Negativni aspekti vsake doše se pojavijo ob neravnovesju. Zato ni potrebno samo telesno čiščenje, ampak tudi umsko »čiščenje« .

Ajurvedska psihoterapija je zelo pomemben pripomoček pri zdravljenju različnih težav. Značilnost ajurvedske psihoterapije je »predpisovanje recepta« za akcijo, za spremembo v našem življenju. Prvi korak je pogovor, kjer odkrijemo vzroke psihološkega in telesnega neravnovesja. Pacient nato s pomočjo ajurvedskega psihoterapevta odkriva škodljivo naravo napačnega vedenja in dobiva željo po spremembi. Svetovanje je učni proces, v katerem klient dobiva razumevanje različnih aspektov svoje narave in recept, kako jo pozitivno modificirati.

Cena ure ajurvedske psihoterapije: 50 eur