Po ajurvedski filozofiji je celotno vesolje sestavljeno iz povezave petih elementov: etra, zraka, ognja, vode in zemlje. Pet elementov se združuje v tri osnovne vrste energije ali funkcionalne principe, ki so prisotni v vsem in vsakem: vata, pitta in kapha – te principe imenujemo doše. Doša literarno pomeni »napaka« ali »nečistoča«, čeprav ne smemo njen pomen dobesedno razumeti na takšen način. Tako dolgo, kot so doše »normalne« v svoji kvaliteti in kvantiteti, je psihofiziologija uravnotežena. V trenutku, ko pa tega ravnotežja ni več, vplivajo negativno na »dhatuje« (telesna tkiva) in postanejo doša – nečistoča. Če se ravnotežje ne vzpostavi pravi čas, nastane bolezen. Ko pa so v ravnotežju – vata, pitta in kapha – vežejo pet elementov v naše telo.

Energija v našem telesu omogoča gibanje in tako lahko tekočine ter hranila prehajajo v celice. Energija je potrebna za metabolizem hranil v celicah. Vata je tako energija gibanja, pitta energija transformacije, prebave ali metabolizma, kapha pa energija strukture in mazavosti.
  • Vata. V telesu je vata sestavljena iz etra in zraka, je subtilna energija povezana z gibanjem.
  • Pitta. Sestavljena je iz ognja in vode, je energija, ki vpliva na metabolizem.
  • Kapha. Je kombinacija zemlje in vode. Je energija, ki ustvarja telesno strukturo.
Vata, pitta, kapha.

Ravnotežje doš v našem telesu je individualno določeno, večina izmed nas je kombinacija dveh ali treh doš. Pogosto je zelo težavno določiti razmerje doš iz različnih ajurvedskih vprašalnikov. Zato je pomembna diagnostika pulza za določitev neravnovesja doš v fiziologiji. Je najbolj neposredna in točna metoda.