Personalizacija prehranskega režima

Pravilna prehrana je glavni faktor pri zdravljenju fizičnega telesa, ki se pravzaprav gradi s pomočjo snovi iz hrane, ki jo zaužijemo. Če ne spremenimo prehrane, ne moremo pričakovati, da se telo, ki je produkt prehrane, spremeni. Nepravilna prehrana je glavni fizični razlog za bolezen. Z spremembo prehrane eliminiramo določene razloge za bolezen.

V ajurvedskem centru Aleksandra Komasz Ayurveda individualno določimo pravilno prehrano za vsakega posameznika na podlagi osnovne konstitucije, psihofizičnih težav in po osnovnem ajurvedskem pregledu. Pri določanju pravilne prehrane si pomagamo tudi s jyotish astrologijo.

Zelišča in hrana imajo podobno energijo in delujejo po istih principih. Tako zelišča kot hrano med seboj razlikujemo med seboj po okusu, energiji, elementih in došah. Zelišča vsebujejo bolj subtilna hranila, dočim hrana vsebuje bolj robustna hranila. Vsaka zeliščna terapija potrebuje podporo pravilnega dietnega režima, da je njihovo delovanje efektivno. Pravilna prehrana poveča delovanje zelišč. Nepravilna prehrana nevtralizira ali omeji delovanje pravilnih zelišč in jih naredi popolnoma neučinkovite.

Pravilna prehrana je sama po sebi lahko samo zdravljenje, vendar je počasnejše kot pri uporabi sočasno z zelišči ali panchakarmo – ajurvedskim prečiščevalnim sistemom. S pravilno prehrano uravnotežimo doše. V ajurvedi ni standardne splošne diete, ker upoštevamo, da so hranila v ravnotežju z našo naravo.

V Vedanta filozofiji je um esenca hrane. V Upanišadah lahko preberemo: »Hrana, ki jo zaužijemo, se predela po treh poteh. Največji delci postanejo izločki. Srednje veliki delci postanejo meso. Najmanjši delci postanejo um« (Chandogya Upanishad VI.4.1.). To sovpada z znano trditvijo: »Smo tisto kar jemo«. Kar pojemo, vpliva na naš um in kreira predispozicijo za fizične in psihološke težave.

»Napačne emocije lahko zmotijo našo prebavo, napačna prebava pa lahko zmoti naše emocije.«

Upoštevati moramo tudi duhovne kvalitete naše hrane, ki jo pojemo. Ali povečajo naše mentalne procese in umirijo um? Ali nas hrana vznemiri?  Iz tega razloga meso, ki je sicer hranilno, ni dobra hrana. Ima energijo smrti in prinaša energijo nasilja in destruktivnosti ter negativna čustva strahu in sovraštva.

V Upanišadah je tudi zapisano: »Voda, ki jo spijemo, se predela po treh poteh. Največji delci postanejo urin. Srednji delci postanejo kri. Najmanjši delci postanejo življenjska sila« (Chandogya Upanishad  VI.4.2.) S tem kar pijemo, hranimo našo življenjsko silo. Pitje postane vode, ustekleničene vode ali destilirane vode ter pitje alkohola, kave ali drugih stimulirajočih pijač, bo vznemirilo našo prano in iztirijo naša čustva ter misli.

Ajurvedski principi pri prehrani

  • Pravilna narava hranil za naše telo in um
  • Pravilna priprava hranil
  • Pravilna kombinacija hranil
  • Pravilna količina hranil
  • Pravilna frekvenca obrokov
  • Pravilen čas in okolje

Cena načrtovanja prehrane: 50 eur