Najboljša razstrupljevalna metoda

Panchakarma je razstrupljevalna metoda, katere recepturo najdemo že v starih zapisih, saj so si modreci in jogiji s to metodo podaljševali življenje, da bi dosegli najvišji cilj v življenju – razsvetljenje. Metoda je sestavljena iz učinkovitih korakov, kateri vsak zajema določene postopke za popolno eliminacijo strupov iz telesa. Panchakarma je primerna za današnji čas in življenje, saj živimo v okolju polno strupov, strupi pa prehajajo v naše telo tudi z hrano in pijačo.

Panchakarma obnovi najboljše v vašem telesu tako,
da odstrani tisto, kar je najslabše.

Charaka Samhita
 Panchakarma – najboljša razstrupljevalna metoda

 

Panchakarma terapija je razdeljena na tri sklope

 • Purvakarma: pripravljalni postopki, ki nam pomagajo, da se znebimo toksinov, ki so prisotni v trebuhu in različnih tkivih na način, da jih izločimo skozi kanale po naravni poti.
 • Pradhanakarma: glavni del terapije, ki je prilagojen glede na vaše potrebe, konstitucijo in zdravstveno stanje.
 • Paschatkarma: postopki po terapiji, ki vključujejo obnovitveni del, postopek Rasayane in vse postopke, ki pripomorejo k boljšemu počutju na dolgi rok.
»Pancha« pomeni pet in »karma« pomeni delovanje. Tako skozi pet nivojev glavnega dela terapije skušamo doseči ponovno ravnotežje doš Vata, Pitta in Kapha v vašem telesu in jih skozi postopke po terapiji in našim nadaljnjim načinom življenja skušamo obdržati v ravnotežju.

Postopki tradicionalne Panchakarme

 • Vamana (bljuvanje): je priporočljiva predvsem za bolezenska stanja, ki so rezultat povišane kaphe (astma, kašelj, kronični prehlad, luskavica, akne, artritis, sladkorna bolezen ipd).
 • Virechana (odvajanje): se priporoča za eliminacijo toksinov (strupov), ki so nastali zaradi neravnovesja Pitte.
 • Nasya (čiščenje nosnih poti): nosne poti čistimo z medicinskimi olji in zelišči. Nosnici sta kanal do možganov, aplikacija olj v nosnici pomaga pri stanjih kot so alergijski sinusitis, migrene in epilepsija. Po uspešno izvedeni Nasyja terapiji se eliminirajo toksini (strupi) iz paranasalnih sinusov, ki nastanejo zaradi neravnovesja kaphe, nosno tkivo pa se nahrani. Po postopku občutimo olajšanje v predelu glave in čistost zaznavanja čutilnih organov. Dihanje postane čisto in neovirano. Izboljša se sposobnost voha. Nasya je odlična tudi pri kroničnem sinusitisu, glavobolih, boleznih grla, vnetju drugih delov sluznice (katar), težavah z glasom (glasilkami), očesne bolezni, ankilozirajočem spondilitisu …
 • Vasti (medicinski klistir): je priporočljiv predvsem za odstranjevanje odvečne vate. Vasti vpliva neposredno na debelo črevo, ki je primarno mesto nahajanja Vate. Pri čiščenju črevesja in pri revitalizaciji črevesja se uravnovesijo doše, dlje časa »ujeti« toksini (strupi) pa se izločijo. Povrne se ravnotežje prebave skozi celotno črevo. Vasti je priporočljiv pri težavah z vranico, kolikah, tvorbi različnih kamnov znotraj različnih organov (različni kamni urinarnega trakta, žolčni kamni…) in mnogo drugih boleznih povzročenih zaradi neravnovesja Vate. Vasti pomaga pri kronični konstipaciji, bolečinah v križu, revmatoidnem artritisu, debelosti, išias, različnih nevroloških boleznih (multipla skleroza, epilepsija, distrofija in atrofija živcev in mišic. Pri Sneha Vasti uporabljamo medicinska olja, ki jih skušamo zadržati krajši čas v debelem črevesju in rektumu. V tem kratkem času olje absorbira toksine (strupe) in jih tako eliminira iz telesa.
 • Nirooha Vasti (klistir): uporabljamo posebne kombinacije rastlinskih dekoktov, past, prahov in olj. Postopek blagodejno vpliva na živčni sistem in pomaga uravnotežiti Vata došo.
 • Rakthamokshana: odstrani nečistote iz krvi s pomočjo medicinskih pijavk ali z drugimi metodami (te terapije v našem centru ne izvajamo).

Click edit button to change this text.

Panchakarma je obnovitvena terapija

Pet-nivojska terapija Panchakarma ni blagodejna zgolj za eliminacijo strupov, ki povzročajo najrazličnejše bolezni, obnovi tudi posamezna tkiva v telesu ter jih dodatno nahrani. Zato se Panchakarma imenuje tudi Obnovitvena terapija.

 

Panchakarma je pomembna tudi pri različnih dermatoloških težavah in pri soočanju z vsakdanjim stresom.

Panchakarma v našem centru

Panchakarma programi v našem centru so prilagojeni na posameznikovo konstitucijo in splošno zdravstveno stanje. Po izčrpnem pregledu pri specialistu ajurvedske medicine boste sledili svojemu individualnemu Panchakarma programu. Panchakarma programi običajno 14 dni.

Osnovni Panchakarma program vsebuje:

 • Dnevne ajurvedske terapije po individualnem programu in glede na zdravstveno stanje
 • Kratki ajurvedski pregledi po potrebi
 • Prana terapija℠ po potrebi
 • Prvi paket zelišč za boljše počutje in odpravo težav
 • Trije zaporedni kontrolni pregledi po končanem programu Panchakarme
 • Možnost bivanja v hotelu poleg našega centra (cca 1 minuta stran)