AJURVEDSKI VODIČ ZA MESEC APRIL

AJURVEDSKI VODIČ ZA MESEC APRIL

AJURVEDSKI VODIČ ZA MESEC APRIL

Ajurvedski nasvetiPrehranaSezonski nasveti

 

Prišla je pomlad in glede na letni čas prilagodimo tudi prehrano, ki je bila do sedaj strogo zimska. Pomlad prinaša novo energijo in veliko cvetenja, mnogi to občutimo kot številne alergije, ki nas pestijo skozi celotno obdobje pomladi. Živila, ki jih izbiramo, naj podprejo črevesje tako, da se bo telo razstrupilo in resetiralo za nove izzive, ki nam jih ponuja novo porajajoče se življenje.

Pomlad je čas KAPHE, sama zemlja in narava pa vsebuje veliko vode, ki je element te doše. S pomočjo KAPHE lahko zemlja vzbrsti, iz nje pokukajo številni kalčki rastlin, ki se razcvetijo, čas je za razmnoževanje. Podoben proces poteka tudi znotraj našega telesa. Zadrževati začnemo več vode, molekule vode pa zavibrirajo v novi energiji, ki jo izžarevajo sonce in vsa ta nova življenja okoli nas.

PREDNOST IMA GRENEK OKUS

V ajurvedi poznamo šest okusov: sladko, slano, trpko, kislo, pekoče in grenko. Ker je pomlad čas kaphe, prednjačijo okusi grenko, trpko in pekoče. Ko opazujemo prehranjevanje živali v naravi v tem letnem času, opazimo, da veliko živali izkopava grenke koreninice in se prehranjuje z njimi.

Grenke koreninice podpirajo jetra pri spomladanskem čiščenju, hkrati pa obnavljajo sluznico prebavnega trakta in pomagajo pri »spiranju« limfnega sistema. Ko se sluznica na tak način sčisti, ponudi uravnotežen biom za dobre kolonije pomladnih bakterij. Koreninice rastlin, ki jih lahko uporabljamo so: kurkuma, ingver ali regrat. V literaturi evropskih zelišč je znano, da korenina regrata pomaga pri čiščenju jeter in žolčnika. Vsebuje polisaharid inulin, ki deluje kot prebiotik. Pri jemanju pripravkov iz regratove korenine pa se lahko pri nekaterih ljudeh, ki so bolj PITA konstitucije, pojavijo epigastrična bolečina in povečana kislost želodčnega soka. Pred vsako uporabo različnih pripravkov iz grenkih koreninic (ponavadi so to tinkture), je priporočljivo, da si dodatno očistimo telo s semeni. Za »piling« prebavnega trakta lahko uporabimo namočena chia semena, lanena semena ali sladek koren.

Ko je kura s semeni in grenkimi koreninicami za nami, lahko začnemo uživati v mladi zeleni spomladanski zelenjavi, ki je polna zdravega klorofila, ki bo še dodatno podprl naš prebavni trakt in nove spomladanske mikrobe v njem.

POMLADNO ČIŠČENJE

Za pripravo na novo obdobje leta vam priporočamo 14-dnevno ajurvedsko čiščenje (https://ayurvedska-medicina.si/panchakarma/), kjer boste učinkovito razstrupili telo v najbolj ugodnem delu leta pri prehodu zima/pomlad in pripravili telo na zdravo poletje in jesen. Znanost šele zdaj poskuša razumeti prednosti pomladnega čiščenja telesa pri vzpostavitvi zdravega mikrobioma.

Zimske črevesne bakterije grejejo naše telo s prebavljanjem težjih živil, pomladne črevesne bakterije pa imajo nove naloge: podpirajo »kurjenje« maščob, uravnavajo telesno težo, stabilizirajo počutje in um in napolnijo telo z energijo.

SMERNICE ZA APRIL

– Jejte veliko »dobrih« vlaknin, tako pomagate encimom pri »kurjenju« maščob. Dobre vlaknine vsebujejo mlado zelenje, sveži grah in kalčki različnih rastlin.
–  Po obroku vedno počivajte.
– Pijte toplo vodo med obroki.
– Gibajte se vsaj 30 minut dnevno po svežem zraku in soncu.
– Pripravite si plan prehrane po ajurvedi.
– Očistite svoje telo.
– Po čiščenju dodajte kvalitetne probiotike, da razmnožite dobre bakterije v prebavnem traktu. Probiotik naj vsebuje seve bakterij Saccharomyces boulardii, Bifidobacterium lactis HN019, Lactobacillus acidophilus LA-14 in Bifidobacterium longum B1-05.
– Sledite naravnemu ciklu dneva. Sledite svojemu kardialnemu ritmu.
– Meditirajte.

Moje najljubše živilo spomladi je kurkuma! Kurkuma je korenina, ki ima ogrevalne lastnosti in pomaga pri čiščenju odvečne sluzi iz telesa.

APRILSKI NAKUPOVALNI SEZNAM

Zelenjava
Kalčki alfa alfa, artičoke, šparglji, mungo kalčki, različna korenasta zelenjava, paprika, grenka melona, brokoli, brstični ohrovt, mlado zelje, korenje, cvetača, zelena, cikorija, suhi čiliji, koriander, regrat, endivija, stročji fižol, por, mlada špinača, vodna kreša

Sadje
Borovnice, maline, limone, limete, jagode, granatno jabolko

Semena
Chia, sončnična, bučna, pinjole

Začimbe
Bazilika, lovorjevi listi, črni poper, koriander, kumina, koper, koromač, grško seno, ingver, majaron, gorčična semena, origano, makova semena, rožmarin, žafran, žajbelj, timijan, kurkuma

Žitarice
Amarant, ajda, proso, oves (brez glutena), kvinoja, rjavi riž, basmati

Stročnice
Adzuki, leča, mung, grah, črni fižol, kanelini, garbanzo, pinto

Pijača
Topla voda, čaj iz kardamoma, regrata, hibiskusa, pomarančnih lupin in listov jagode

 

Title

Go to Top