AJURVEDSKI VODIČ ZA MESEC FEBRUAR

AJURVEDSKI VODIČ ZA MESEC FEBRUAR

AJURVEDSKI VODIČ ZA MESEC FEBRUAR

Ajurvedski nasvetiPrehranaSezonski nasveti

Za nami je velik del zime, s februarjem pa je še ni čisto konec. V tem času smo bili v stiku s takšnimi ali drugačnimi patološkimi mikro-organizmi, predvsem virusi, ki so nam skozi prehlade in viroze, ki jih povzročajo, deloma oslabili naš imunski sistem. V februarju je tako čas za večjo iznajdljivost in kreativnost pri kuhi, kjer  zimsko ponudbo različnih živil kombiniramo s svežimi  zelišči tako, da obnovijo naše obrambne linije in hkrati tudi pozitivno vplivajo na naše pozitivno počutje. Seveda ni ravno najlažje slediti vsem priporočilom tega članka, če pa si boste vzeli čas in izpolnili velik del svetovanih priporočil, vam bo vaše zdravje hvaležno, vaš celotni imunski sistem pa bo deloval brezhibno čez preostanek zimskega časa, vse do pomladi.

 

Februar je čas za okuse sladko, slano in kislo

Po ajurvedski znanosti naj bi vsak obrok sestavljalo šest okusov: sladko, grenko, trpko, kislo, slano in pekoče. V zimskem času naj prevladujejo  sladki, slani in kisli okusi, ki uravnovesijo vata došo ter stabilizirajo živčni sistem. Prva izbira so oreščki in polnovredne žitarice, saj vsebujejo spojine, ki so že po naravi sladke. Dovolj slane jedi pa ogrejejo telo in tako  preženejo zimski mraz.

V zimskih mesecih 23 % populacije trpi za pomanjkanjem vitamina C. Vitamin C, ki  ima že po naravi kiselkast okus, vsebujejo limone, limete in grenivke. Priporočam, da se pomaranč raje izogibajte, saj so mnoge gensko spremenjene v mnogo presladki sadež. Uporabimo limonin ali limetin  sok na različnih solatah iz žitaric in pečene zelenjave, pokapljajmo sok po kuhani zelenjavi, nekaj kapljic dodajmo topli vodi ali v čaj.  Z redno uporabo soka tako dobimo nekaj vitamina C, ki podpre antioksidantno delovanje in zaščito maščobo-topnih vitaminov pred oksidacijo, predvsem vitamina E.

Najbolj bogat sadež z vitaminom C, ki ga imenujejo tudi čudežni sadež, je amla sadež, ki ga imenujejo tudi indijska kosmulja ali amalaki (Emblica officinalis/Phyllanthus emblica). Sadež je zrel med oktobrom in aprilom in vsebuje 20 x več vitamina C kot pomaranča. Amalaki je posušen amla sadež, kupi se navadno v kapsulah, ki v 500 mg vsebujejo 200% dnevne priporočljive vrednosti vitamina C. Amalaki je tudi del formulacije Triphala, ki jo dnevno uživamo zaradi pravilnega delovanja in obnavljanja črevesja.

Maščobe uravnavajo  povečano vato in obnavljajo živčni sistem, dobre maščobe pa hitro oksidirajo. Vitamin C ščiti maščobe pred oksidacijo in tako vpliva na ravnovesje vate. Dodatno pa vitamin C uravnovesi težo, krvni sladkor, krvni tlak in holesterol.

 

Vpliv na zimsko počutje

V hladnejših in temnejših mesecih se zmanjša v telesu tudi nivo serotonina, kar lahko povečuje dovzetnost za sezonske motnje v počutju. Sončna svetloba je neposredno povezana s količino BDNF (nevrotropni faktor v možganih, ki je odgovorna beljakovina za nastanek novih nevronov) in serotonina (tkivni hormon in živčni prenašalec, ki ima glavno kemično vlogo pri občutenju sreče), žal pa je sončne svetlobe v zimskih mesecih pod in nad ekvatorjem občutno premalo.

Po ajurvedi se primanjkljaji akumulirajo na koncu vsake sezone. Konec februarja se tako akumulirajo zimske hladne in suhe lastnosti. Poleg suhega sadeža amalaki, je v zimskih mesecih priporočljivo jemati ašvagando (Withania somnifera), ki obnavlja imunski sistem, izboljšuje spanje in povečuje energijo, saj združuje lastnosti toplega in sladkega ter je razmeroma težka in tako zelo primerno zelišče za zimo.

Priporočljivo je tudi dodajanje vitamina D3, saj dodatno okrepi imunost v obdobju, ko je sonca premalo.

 

Februar je mesec tople in ščitne hrane

V tem mesecu si pripravljajmo ščitne (i.e. ki ščiti), tople in sladke jedi.

Ghee/prečiščeno maslo vsebuje butirično kislino, ki jo proizvajajo tudi naši biomski mikrobi v črevesju. Ta maščoba je energija za črevesne celice in ima močan vpliv na naš imunski sistem in je hrana za naš mikrobiom v črevesju.

Zimske buče (hokaido, nica, golica, butternut ipd) so bogate z omega-3s in betakarotenom, ki je pomemben za jačanje imunskega sistema. Zimska buča je enostavna sezonska zelenjava, zaradi enostavnega skladiščenja, poleg tega pa dolgo obdrži vse koristne sestavine.

Oreščki in semena vsebujejo veliko proteinov in maščob in so ščitno živilo. Vsebujejo veliko omega-3 maščobnih kislin in mineralov. Pred uporabo jih vedno namočimo, vodo pa nato odvržemo.

Olivno olje vsebuje veliko antioksidantov polifenolov, ki podpirajo delovanje kardiovaskularnega sistema in so ščitno živilo.

Avokado vsebuje 85 % maščob in zori v zimskih mesecih na toplejših območjih, je izvrsten zimski sadež. Vsebuje veliko omega-3 maščobnih kislin, karotenoide in še veliko drugih antioksidantov.

 

Sladka, kisla in slana hrana 

S sladko hrano ne mislim0 sladic, posladkov in sladkorja. Izbirajmo naravno hrano sladkega okusa, kot je zimska buča, korenasta zelenjava (npr. korenje) in polnozrnate žitarice.

Pri kislem pomislimo na limone. Limona jača prebavo. Jejte več kislega zelja in ostalih fermentiranih izdelkov: laktična kislina odstranjuje slabe bakterije.

Slana živila grejejo in povečujejo cirkulacijo. Izogibajte se  refinirane soli. Uporabljajte roza himalajsko sol ali navadno piransko sol, če ne morete brez morske soli. Uporabljajte jo v zmernih količinah, saj prevelika količina poškoduje ledvica in kosti, zmanjšuje energijo in libido ter povzroča gubice na obrazu. Priporočljiva dnevna količina soli je ¼ čajne žličke.

Uporabljajte ekološka živila, saj pesticidi in umetna gnojila uničujejo dobre mikrobe v ustih in prebavnem sistemu. Če težko dostopate do ekoloških živil, vso zelenjavo sperite v vodi, ki ste ji dodali kis, da odstranite površinske pesticide ter dodatno odstranite olupek.

Pred kosilom vzemite žličko medu z ingverjem. Mešanico pripravite  tako, da v med umešate enako količino ingverjevega soka in dodate ščepec soli. Med z ingverjem ni primeren za ljudi, ki imajo povečano pitta došo.

Aleksandra Komasz, specialist ajurvedske medicine

Title

Go to Top