
25.7.2023
AJURVEDSKI VODIČ ZA POLETJE
D o b r o d o š l i v p o l e t j e !
Poleti je na razpolago ogromno svežega sadja in zelenjave, kar nas že naravno usmerja v pravilno prehrano, ki hladi naše telo, uravnava agni v našem telesu in je naravni antidot vročemu in suhemu vremenu.
V POLETNIH MESECIH PREVLADUJE PITTA, KI JE VROČA IN TEMPERAMENTNA DOŠA, SAJ JO SESTAVLJATA VODA IN OGENJ, DVA NASPROTUJOČA SE ELEMENTA.
Ravno zato moramo v poletnih mesecih ostati na normalni temperaturi, se dodatno ohlajati, če je to potrebno in se zelo veliko hidrirati, saj nas drugače lahko zelo hitro tako ogreje, da postanejo zaradi preobilice vročine preveč obremenjena, mi pa nemirni, jezavi in nestrpni.
Živila primerna za poletje
Izogibajmo se škrobnatim živilom, kot so žitarice, testenine, korenasta zelenjava in krompir. Ta živila postanejo spet aktualna konec poletja, do takrat pa izbirajte na tržnici med svežo ne-škrobnato zelenjavo. Šparglji (še vedno se jih da dobiti), različne solatnice, peteršilj, mladi ohrovt in zelje, koriander in sveža zelišča, ki ohlajajo npr. meta naj bodo večkrat na naših krožnikih.
Da ostanete mirni in hladni, jejte tudi hrano, ki ima veliko naravnih maščob, kot je avokado, različna semena (bučna, sončnična), oreščki (kokos), mladi sir, losos in sardine. Srkajte toplo vodo z nekaj rezinami kumarice, skuhajte si koriandrov čaj, pijte kokosovo vodo in jejte poletno sadje. Hladi tudi čaj iz cikorije, regrata in mete. Cikorijo, regrat in meto zmešamo in zmeljemo v mešanico čaja, kjer je vsake sestavine točno 1/3. Žličko mešanice prelijemo z 1,5 dcl vode, pustimo 5 min, in vroče posrkamo.
Veliko antioksidantov lahko zaužijemo z malinami, borovnicami in robidami, jagodičje deluje tudi zelo očiščevalno na limfo. Sadje jemo vedno samo, za optimalno prebavo in zdravje. Poleti je prebava rahlo slabša, zato moramo biti še toliko bolj pozorni, da sadje pojemo samo, najbolj idealno za zajtrk.
Poletna zelišča
V poletnih mesecih najbolj trpi koža. Nekaj mojih najljubših zelišč za tople, suhe mesece:
- Neem: najbolj učinkovita podpora naši koži. Hladi telo, uravnava pitto – vse do oktobra. Neem čisti sluznice našega telesa, predvsem steno črevesja, očisti pa tudi slabo mikrobno populacijo, ki živi znotraj in zunaj našega telesa. Opozorilo: ne mažite koncentriranega neem olja neposredno na kožo, ampak ga vedno razredčite z oljem, primernim za vašo došo. Nosečnice in ženske, ki želijo zanositi, naj se neemu izogibajo.
- Brahmi: ohlaja in obnavlja. Zvišuje energijo in čisti um, pomaga pri boljšem spancu. Uporabljamo ga kot tonik za nevrološki sistem, možgane, centralni živčni sistem, spomin in pomoč pri spanju. Brahmi je v ajurvedi spoznan kot eno izmed najmočnejših zelišč.
- Amalaki: je sadež amla drevesa. Vsebuje visoke koncentracije vitamina C, podpira sluznico tankega črevesa in ščiti dobre maščobe pred oksidativnimi poškodbami. Amalaki tudi podpira nastanek kolagena in elastina v telesu.
Poletni okusi
Jejte več živil, ki so sladkega, grenkega in trpkega okusa, kot so solate, uparjena zelenjava, sadje in kokosovo olje. Jejte manj živil, ki so pekočega, kislega in slanega okusa, kot je kava, čips in pekoče jedi.
Če ste pitta konstitucija oziroma imate močno povečano pitto, se izogibajte:
- Pekočim živilom
- Čokoladi
- Kavi
- Rdečemu mesu
- Jogurtu in siru
- Alkoholu
- Fermentirani hrani (vloženi, kislo zelje, izdelki iz soje).
Znaki povečane pitte so: letargičnost, povečana želodčna kislina, razdražljivost, nepotrpežljivost, pekoči občutek v prsih, želodčne težave, občutljivost na vročino, čustveno in neracionalno obnašanje, jeza, težave s kožo, nihanje sladkorja v krvi.
Imejte stalno v mislih, da je prebavni ogenj slabši v poletnih mesecih, zato težko prebavljamo težjo, mastno, bogato hrano. Premislite dvakrat, preden si privoščite rebrca iz žara, kruh, sire ali mlečne napitke. To je bolj zimska hrana, ki jo takrat tudi lažje prebavimo.
Pri kuhanju uporabljajte prečiščeno maslo – ghee ali kokosovo olje.