Personalizacija prehranskega režima

Pravilna prehrana je glavni faktor pri zdravljenju fizičnega telesa, ki se pravzaprav gradi tudi s pomočjo snovi iz hrane, ki jo zaužijemo. Če ne spremenimo prehrane, ne moremo pričakovati, da se telo, ki je tudi produkt prehrane, spremeni. Nepravilna prehrana je glavni fizični razlog za bolezen. S spremembo prehrane eliminiramo določene specifične razloge za bolezen.

V ajurvedskem centru Aleksandra Komasz Ayurveda individualno določimo pravilno prehrano za vsakega posameznika na podlagi osnovne konstitucije, psihofizičnih težav in po osnovnem ajurvedskem pregledu. Pri določanju pravilne prehrane si pomagamo tudi s jyotish astrologijo.

Zelišča in hrana delujejo na podoben način, saj izvirajo iz istih naravnih principov. Oboje, tako hrano kot zelišča, v ajurvedi razvrščamo glede na njihov okus (rasa), notranjo energijo (virya), postdigestivni učinek (vipaka), elementarno sestavo ter vpliv na doše (vata, pitta, kapha).

Zelišča vsebujejo bolj subtilne, informacijsko bogate učinkovine, medtem ko je hrana vir bolj grobih, strukturiranih hranil. Učinkovitost zeliščne terapije je močno odvisna od prehrane, ustrezna prehrana zeliščem odpira pot, jih podpira in povečuje njihov terapevtski učinek. Nepravilna prehrana lahko njihovo delovanje oslabi, nevtralizira ali celo povsem onemogoči.

Sama prehrana ima že zdravilno moč, vendar deluje počasneje kot kombinacija z zelišči ali ajurvedskim očiščevalnim postopkom, panchakarmo. Pravilno izbrana prehrana pomaga uravnotežiti doše in spodbuja telesno ter duševno ravnovesje. V ajurvedi ne obstaja enotna dieta za vse, prehrana mora biti usklajena z individualno naravo človeka, njegovo konstitucijo (prakruti) in trenutnim stanjem (vikruti).

Ajurveda črpa tudi iz Vedanta filozofije, kjer je poudarjena subtilna povezava med hrano in umom. V Chandogya Upanishadi (VI.4.1) beremo:
»Hrana, ki jo zaužijemo, se predela po treh poteh. Največji delci postanejo izločki. Srednje veliki delci postanejo meso. Najmanjši delci postanejo um.«

Ta trditev se zrcali v znanem reku: »Smo to, kar jemo.« Kakovost hrane neposredno vpliva na um, in skozi čas oblikuje tudi predispozicije za fizične in psihološke težave.

»Napačne emocije lahko zmotijo našo prebavo, napačna prebava pa lahko zmoti naše emocije.«

Upoštevati moramo tudi duhovne kvalitete naše hrane, ki jo pojemo. Ali povečajo naše mentalne procese in umirijo um? Ali nas hrana vznemiri?  Iz tega razloga meso, ki je sicer hranilno, ni dobra hrana. Ima energijo smrti in prinaša energijo nasilja in destruktivnosti ter negativna čustva strahu in sovraštva.

V Upanišadah je tudi zapisano: »Voda, ki jo spijemo, se predela po treh poteh. Največji delci postanejo urin. Srednji delci postanejo kri. Najmanjši delci postanejo življenjska sila« (Chandogya Upanishad  VI.4.2.) S tem kar pijemo, hranimo našo življenjsko silo. Pitje postane vode, ustekleničene vode ali destilirane vode ter pitje alkohola, kave ali drugih stimulirajočih pijač, bo vznemirilo našo prano in iztirilo naša čustva ter misli.

Ajurvedski principi pri prehrani

  • Pravilna narava hranil za naše telo in um
  • Pravilna priprava hranil
  • Pravilna kombinacija hranil
  • Pravilna količina hranil
  • Pravilna frekvenca obrokov
  • Pravilen čas in okolje

Cena načrtovanja prehrane: 50 eur