Ko prihaja pomlad, začnemo razmišljati tudi o tem, kako očistiti naše telo nakopičenih strupov, ki so posledica nepravilnosti v naši prehrani, različnih strupov iz okolice, stresnega življenja v službi in tudi različnih konfliktov v odnosih. Ker zaradi pomanjkanja časa in načina življenja težko sproti »lovimo« ravnotežje in sproti odstranjujemo odvečne strupe in umirjamo doše, se le-te kaj hitro nakopičijo v prebavnem traktu in začnejo potovati po telesu. Zaprtje, napenjanje, pekoč občutek v želodcu, izpuščaji na koži ali pa debelo obložen jezik je le nekaj svarilnih znakov, da so se strupi pretirano nakopičili.

Doše (vata, pitta, kapha) se poslabšajo zaradi slabe prehrane, nezdravega načina življenja, negativnih čustev ali drugih dejavnikov, ki najprej prizadenejo agni (biološki telesni ogenj, odgovoren za prebavo in asimilacijo). Brez uravnotežnega prebavnega ognja (ki ga lahko enačimo z delovanjem encimov v našem telesu) hrane ne moremo pravilno prebaviti. Tako se neprebavljena hrana kopiči v prebavnem traktu in se spreminja v amo – lepljivo in strupeno substanco. Ko se ama razširi, lahko zamaši črevesje, preplavi vse telesne kanale, prepoji krvna tkiva in tako sproži bolezen. Ama je po ajurvedi glavni vzrok bolezni.

shutterstock_133541765 cleaning body

Amo občutimo kot utrujenost ali občutek težkosti. Lahko povzroča zaprtje, slabo prebavo, pline in diarejo, pa tudi slab zadah. Vpliva pa tudi na samo duševno stanje. Povzroča strah, nesigurnost in jezo. Ama je gosta obloga na jeziku.

Da bi amo odstranili iz telesa, ajurveda uporablja številne programe za notranje čiščenje. Eden teh, na Zahodu najbolj razširjen, je petstopenjski program PANCHAKARMA(»pet dejanj«). Panchakarma, ki jo izvajamo tudi v našem centru se začne najprej s pripravljalnim obdobjem (Purvakarma), ki telo pripravi za sprostitev strupov, nato pa sledi očiščevalna metoda. Dolžina Panchakarme je prilagodljiva glede na posameznikov čas, ki ga želi posvetiti čiščenju in seveda tudi finančnih zmožnosti. Tako lahko traja samo tri dni ali pa tudi 30 dni.

Postopek PANCHAKARME

  1. Pripravljalni korak (Purvakarma)

Pred začetkom purvakarme opravite v našem centru osnovni ajurvedski pregled, kjer se določijo dolžina, vrsta in potek čiščenja. Čiščenje se prilagodi vsakemu posamezniku posebej.

Prvi pripravljalni korak je notranje oljenje. Vsak dan je potrebno spiti količino prečiščenega masla (ghi), katerih količine izračunamo med pregledom. Ghi ustvarja tanko prevleko v telesnih kanalih, ki jih podmaže in tako omogoči ami, nakopičeni globoko v tkivih, da se svobodno premika vse do prebavnega trakta, da jo lahko telo med postopkom PANCHAKARME izloči. Dolžina trajanja notranjega oljenja je odvisna od posameznikovega zdravstvenega stanja in splošnega počutja. Temu sledi tudi zunanje oljenje (snehana) in potenje (swedana). S posebno masažo nanašamo olje na celotno telo, kar strupom omogoča da se premaknejo v prebavni trakt. Masaža obenem zmehča površinska in globinska tkiva, sprošča stres in neguje živčni sistem. Parna savna dodatno osvobaja in premika strupe.

  1. Izvedba čiščenja (Panchakarma)

Med pripravljalno dobo se nečistoče v obliki odvečnih doš in ame zberejo v določenem delu telesa. Pravimo, da »dozorijo« za čiščenje. Na tej točki med pregledom potrdimo, da je oseba pripravljena na izločitev poslabšanih doš in nakopičene ame. Takrat se odločimo tudi za eno od petih dejanj (pancha pomeni pet, karma pa dejanje), čiščenje čez najbližji telesni kanal:

  • VAMANA (terapevtsko bruhanje) za odstranitev strupov in presežne kaphe iz želodca.
  • VIRECHANA (odvajalna terapija) za odstranitev ame in presežne pitte iz tankega črevesja, debelega črevesja, ledvic, želodca, jeter in vranice.
  • BASTI (terapevtski klistir) za odstranitev presežne vate iz debelega črevesja. Presežna vata je najpogostejši vzrok za bolezni.
  • NASYA (nosna uporaba zdravil) odstranimo nakopičene doše v telesu, sinusih ali vratu in olajšujemo dihanje.
  • RAKTA MOKSHA (očiščenje krvi) čiščenje krvi z zdravilnimi zelišči.

V ajurvedskem centru Ayurganica smo strokovno usposobljeno osebje v postopkih PANCHAKARMA, ki je posebno močna metoda in zahteva vodenje. Izvaja se prilagojeno posamezni osebi, upošteva njeno specifično konstitucijo in zdravstveno stanje ter zahteva opazovanje in nadzorovanje na vsakem koraku, tudi podporo po postopku. S čiščenjem odstranimo vzroke in posledice mnogih bolezni, telo očistimo in okrepimo, živimo lahko dolgo in zdravo.