Glede na to, da segajo korenine ajurvede nekje 5000 let v preteklost, indijski vadiye (takratni ajurvedski zdravniki) niso imeli na razpolago sodobnih kliničnih testov zahodne medicine. Zato so uporabljali klasično osem-stopenjsko metodo za pregled in postavitev diagnoze, ki jo tudi danes z uspehom uporabljamo tudi v našem ajurvedskem centru. To diagnostiko v sanskrtu (starodavni jezik) imenujemo »ashta vidya pariksha«.

Rishi

Ajurveda zdravi osnovni vzrok bolezni in ne samo simptome. Ajurvedski specialist bo določil osnovno konstitucijo (prakruti) in trenutno neuravnoteženo stanje (vikruti). Prakruti/vikruti se določa s tremi osnovnimi fiziološkimi konstitucijami ali došami: vato, pitto in kapho. Več o samem razvoju bolezni si lahko preberete tukaj.

Vsak od nas je edinstven, zato je vsak pregled in zdravljenje prilagojeno posamezniku:

 1. Diagnoza pulzaPrvi in najbolj vitalni pregled je »nadi pariksha« ali diagnoza pulza. Pulz je najbolj točna določitev posameznikove prakruti in vikruti. Vsak pulz ima sedem nivojev na vsaki roki, čuti se pulziranje organov in tkiv. Določi se lahko vsako neravnovesje v telesu.
 2. Naslednji zelo pomemben pregled je »jhiva pariksha« ali diagnoza jezika. Vsak del jezika predstavlja določen del telesa. Obložen jezik kaže na strupe v določenem območju telesa. Linije, izbokline in razpoke so ravno tako znak telesnega neravnovesja.
 3. Tako kot jezik, tudi oči lahko govorijo o zdravstvenem stanju posameznika – preiskava oči ali »netra pariksha« je zelo pomemben del vsakega pregleda. Oblika, velikost in barva oči nam pove veliko o prakruti in vikruti. Meglene oči ali temni kolobarji pod očmi govorijo o neravnovesju ledvic in hormonov. Obroči okoli zenice in znamenja na določenih delih očesa govorijo o neravnovesju določenih organov.
 4. Način govora posameznika je ključ do končne ocene vikruti stanja. To se imenuje »shabda pariksha«. Oseba z Vata neravnovesjem bo govorila hitro in nepovezano, pri Pitta osebi bomo opazili kritičen, oster in avtoritativen govor. Pri neravnovesju kaphe bo oseba govorila počasi in monotono.
 5. Veliko lahko ugotovimo tudi z dotikom ali »sparsha pariksha«. Koža nam da informacijo glede temperature in kvalitete glede vitalnosti. Vata osebe imajo bolj suho kožo, Pitta pa bolj mastno. Vatina koža je mrzla, Pittina in Kaphina pa topla. Ugotavljamo prisotnost limfnih vozlov, bezgavk in povečanih organov.
 6. Pregled fizičnega izgleda ponuja kategorične podrobnosti o vsaki doši. »Akruti pariksha« obsega pregled telesne oblike in telesne mase. Vata je ponavadi vitka, Pitta so ravno prave teže, Kapha pa so ponavadi pretežki. Linije na obrazu nam povedo veliko o stresnih situacijah. Pregledamo tudi nohte – »nakha pariksha«. Vsak prst je povezan z določenim organom.
 7. Dve končni metodi »ashta vidya pariksha« sta povezani s pregledom urina »mutra pariksha« in blata »mala pariksha«. Barva in konsistenca nam pove veliko o vikruti. Če je oseba kronično zaprta kaže na Vata težave. Nagnjenost k driskam pa Pitta težave.

Naše telo ponuja številne odgovore o našem fizičnem stanju. Metoda osemstopenjskega pregleda v ajurvedi daje specialistu ajurvedske medicine ključno informacijo o zdravju in bolezni pacienta.

Več o samem razvoju bolezni si lahko preberete tukaj.

Ajurvedski center zdravja Ayurganica (www.ayurvedska-medicina.si) deluje na osnovi starodavnih indijskih načel in praksi zdravljenja, ki temelji na naravnih zakonih, kar vodi vsakega posameznika do popolnega zdravja. Zaposleni združujemo znanje najstarejše medicine s sodobnimi spoznanji komplementarne, alternativne in uradne medicine ter vam tako pomagamo pri uspešnem premagovanju različnih bolezenskih stanj. Stalno se izobražujemo in vam tako nudimo terapije po najnovejših smernicah komplementarne in alternativne medicine.

Naše storitve zajemajo:

 • Podporne terapije pri kroničnih boleznih
 • Podporne terapije pri različnih bolezenskih stanjih
 • Ayurvedska diagnostika (določanje konstitucije, pulzna diagnostika, diagnostika urina in jezika)
 • Ayurvedske terapije
 • Ayurvedske kombinirane terapije z ostalimi komplementarnimi in alternativnimi metodami
 • Rasayana (obnova telesa in »anti-aging« program)
 • Različne ajurvedske masaže in savne
 • Panchakarma – celovito razstrupljanje telesa
 • Manualna terapija
 • Programi za športnike
 • Program za managerje
 • Kozmetične storitve
 • Reconnection
 • Ayurvedska trgovina
 • Posebni programi za posameznike, skupine in podjetja

Pri nas lahko najdete mir in sprostitev po napornem dnevu ali pa poiščete pomoč zaradi različnih zdravstvenih težav. Izobrazite se lahko v različnih izobraževalnih programih.

Nahajamo se v osrčju starega dela Ljubljane in smo dostopni vse dni v tednu (tudi ob nedeljah).

Vse informacije in naročila vsak dan od 9. – 20. ure. Dodatne informacije tudi na spletni strani: www.ayurvedska-medicina.si

Ajurvedski center AyurganicaAjurvedski center zdravja Ayurganica

Ayurganica ajurvedski center zdravja
Krakovski nasip 26 (vhod iz Rečne 4)
1000 Ljubljana
Telefon – naročila in dodatne informacije: 031 369 516