Zeleni smoothiji so povsod po svetu in tudi pri nas eni izmed najbolj popularnih napitkov za ohranjanje zdravja. Vsi smo dobili res tisti občutek, da nekaj naredimo za svoje zdravje, ko ga pripravimo iz različnih delov ekološke zelenjave in spijemo zjutraj na tešče. Smoothie je pripravljen ponavadi iz mešanice 40 % zelenjave in 60 % sadja (vsaj večina receptov kaže na takšno razmerje), dodamo pa mu lahko tudi nekaj sestavin, ki ga naredi bolj okusnega in hranljivega npr. med, chia semena ali lanena semena, maca ali camu v prahu, kakavova zrna, konopljini proteini, spirulina, kokosovo olje,….

ayurganica-svetuje-zmernost-pri-zelenih-smoothijih-1

Na prvi pogled se nam tako »zapakirani« vitamini, minerali, antioksidanti in vlaknine zazdijo res neverjetno zdravilni….zakaj bi se jih potem sploh izogibali?

Ajurvedski pogled na hrano ni samo iz vidika vitaminov in mineralov, zanimajo nas tudi druge lastnosti navideznih super smoothijev, ki pa žal na naše zdravje lahko vplivajo tudi negativno, če se z njimi hranimo redno in na daljši rok.

V nadaljevanju članka vam bomo predstavili tri glavne razloge zakaj je smiselno uživanje smoothijev zmanjšati ali pa se jim celo izogniti.

1. Vznemirjajo vata došo

Pri pripravi smoothijev uporabljamo ponavadi hladno vodo. Povrhu tega ima veliko sadja in zelenjave lastnost hladnega oziroma hladilni učinek po prebavi. Tudi če v smoothie dodate nekaj ingverja, ki sicer deluje toplo, je celotna lastnost napitka HLADNO. Listnata zelenjava kot je npr. ohrovt, blitva, špinača in zelje ter ostala zelenjava kot je brokoli in zelena pa tudi nekatero sadje imajo lastnosti SUHEGA in HRAPAVEGA.

ayurganica-svetuje-zmernost-pri-zelenih-smoothijih-2

Vata doša (Zrak/Eter) v naših telesih ima ravno tako lastnosti suhega, hrapavega, mrzlega, premičnega in spremenljivega. Hrana, ki je MRZLA, SUHA in HRAPAVA, neposredno vznemirja Vato, ker podobno povečuje podobno. Ko vznemirimo Vato, se v našem telesu poveča suhost in hrapavost, pogosto nas zebe, naš um pa je vznemirjen in nestanoviten. To lahko občutimo kot spremenljiv apetit, nastanejo plini in pojavijo se bolečine po obroku, soočimo se s suho zaprtostjo ali izgubo peristaltike prebavnega trakta, suho in hrapavo kožo in lasmi, nimamo energije, v telesu je slaba prekrvavitev in pojavijo se bolečine ter pokanje v sklepih.

Na naše psihično in mentalno stanje vznemirjena Vata doša vpliva tako, da naš um ni več umirjen, stalno smo utrujeni, čutimo strah, pojavi se anksioznost, naša koncentracija je slaba, imamo slabši spomin, naše razpoloženje se spreminja, soočamo pa se tudi s nespečnostjo. Vata je močno povezana z živčnim sistemom, endokrinim sistemom in našim prebavnim traktom, zato vidimo negativne vplive Vate ravno pri delovanju teh zelo pomembnih sistemov. Po ajurvedi pa je tudi za glavnino bolezni kriva vznemirjena Vata doša.

2. Smoothiji negativno vplivajo na pravilno delovanje vseh tkiv

Dolgotrajno vznemirjena Vata doša je povezana tudi z delovanjem katabolizma oziroma razgradnjo posameznih tkiv. To je eden izmed glavnih razlogov zakaj se ljudje na začetku pri uživanju smoothijev oziroma surove hrane na splošno počutijo polni energije. Namreč, ko se celica razgradi, se sprosti ogromno energije!

Dobra novica pri tem je ta, da se bo vaše maščobno tkivo začelo razkrajati…..vendar sledi slaba novica: v razgradnjo so vključena vsa tkiva, tudi tista najgloblja (kosti, kostni mozeg, živčno in reprodukcijsko tkivo). Zmanjševanje teh pomembnih tkiv ni nikoli dobra zadeva – naši zobje, kosti in mišice postanejo slabotnejši, ravno tako živčni sistem, hormonski sistem in plodnost.

Globlja tkiva so odgovorna za neposredno dovajanje hranil našemu imunskemu sistemu. To hranilo se v ajurvedi imenuje »Ojas«. Z razgradnjo naših tkiv imamo vedno manj Ojasa, pojavijo se lahko različne avto-imune težave, kronična utrujenost in ostale bolezni.

3. Smoothiji so težko prebavljivi

Čeprav je veliko sestavin v smoothiju lahkih je celotna mešanica vseh sestavin gosta in težka za prebavo. Če dodate še nekaj žličk kakšne »super hrane«, bo vaš smoothie še težji. Čeprav težka hrana potolaži našo lakoto, pa negativno vpliva na našo prebavo.

Zeleni smoothiji so zelo kompleksni. Naš prebavni ogenj (v ajurvedi ga imenujemo »Agni«) ima rad enostavne jedi. Na primer, naš Agni nima težav pri prebavi nekaj vrst zelenjave, ki jo skuhamo skupaj z mung dalom, rižem in začimbami, ki pospešujejo prebavo. Hrana, ki se kuha skupaj v enem loncu ima čas, da se med sabo »spozna« in tako lahko kombinira pozitivne lastnosti, ki se skupaj preobrazijo v eno jed z določeno lastnostjo. Za razliko zeleni smoothiji vsebujejo mnogo sestavin z zelo različnimi lastnostmi, ki jih kombiniramo surove ter na hitro v mešalniku. Surova hrana, ki je pripravljena na tak način je lahko izjemno okusna vendar ni transformirana v eno lastnost. Tako je naš obrok sestavljen iz mnogih lastnosti, ki pa ga naš prebavni sistem težko prebavi.

ayurganica-svetuje-zmernost-pri-zelenih-smoothijih-3(Vir: www.greenchicafe.com)

Iz vidika ajurvede zeleni smoothiji vsebujejo tudi številne nepravilne kombinacije hrane. Ajurveda uči, da sveže sadje ne smemo kombinirati z ostalo hrano. Kot vemo, zeleni smoothiji kombinirajo sveže sadje z listnato zelenjavo, ostalo zelenjavo in včasih tudi s tako imenovano super hrano. Kljub temu, da vsebino dobro premešamo v mešalniku, ostane smoothie dolgo časa v našem prebavnem sistemu in povzroči nastanek toksinov (ame).

Kratkotrajno so smoothiji očiščevalni glede na visoko vsebnost vlaknin, vendar poškudujejo prebavni ogenj, kar občutimo kot potešitev lakote in polnost v prebavnem traktu (in mislimo, da je to dobra stvar!). Na dolgi rok vzemirjena Vata doša vodi k neravnovesju prebavnega ognja (predstavljajte si ogenj sveče, ki plapola v vetru), neuravnovešena prebava pa je povezana z bolečino, napenjanjem, vetrovi in toksini v prebavnem sistemu. Prišli smo do točke, ko se očiščevalni učinek smoothija obrne proti nam. Toksini se akumulirajo v našem prebavnem sistemu in se začnejo nabirati v kanalih in tkivih telesa kjer nato vstopijo v posamezne celice.

NAJ BO VAŠ SMOOTHIE BOLJ ZDRAV!

Navedli smo kar nekaj razlogov zakaj je dobro, da uživanje zelenega smoothija omejite oziroma se ga izogibate: vznemirjena Vata, katabolizem tkiv, zmanjšanje Ojasa, neuravnovešen Agni in akumulirana Ama (toksini)!

Vendar, če imate robustno Pitta ali Pitta/Kapha konstitucijo z izjemno dobrim prebavnim ognjem, lahko užijete tudi nekaj zelenih smoothijev. Vendar z njimi ne pretiravajte!

Če pa ste že odvisni od zelenih smoothijev in bi jih radi v prehrani obdržali, jih poskušajte narediti malo bolj zdrave:

  • Smoothiju dodajte malo kurkume in ingverja ter sok polovice limone. Ti dodatki vam bodo pomagali prebaviti smoothie.
  • Ne pijte hladnih smoothijev, lahko dodate tudi malo vroče vode.
  • Ohranite v smoothiju enostavnost – naj bodo iz manj sestavin in manj gosti. Držite se pravila manj je več!
  • Dodajte malo kokosovega olja, da omilite lastnost suhega/hrapavega.
  • Pijte jih brez sadja.
  • Ne dodajajte super hrane. Tako bodo smoothiji lažji za prebavo.
  • Uživajte jih le nekajkrat tedensko in ne dnevno.

Upamo, da vam bodo tile nasveti pomagali. Namesto smoothija pa svetujemo raje dobro zelenjavno juhico, ki vas bo ogrela v teh mrzlih dneh, ki prihajajo.

Reference za članek: